Łopatka do pizzy – jaką wybrać?

łopatka do pizzy

Jeśli kochasz jeść pizzę i masz dużo czasu na przyrządzenie jej również w domu, na pewno przyda ci się taki produkt jak łopatka do pizzy. W skrócie to właśnie dzięki niej możesz wyjmować i wkładać pizzę z pieca bez ryzyka wypadku (na przykład poparzenia się lub upuszczenia pizzy). Jest to stosunkowo nowatorski gadżet do kuchni, bez którego ciężej byłoby przygotować pizzę.

Wygląd łopatki

Łopatka ta ma wielorakie zastosowanie w przygotowaniu pizzy. Jest to drewniana lub metalowa paletka (wygląda bardzo podobnie jak zwykła deska do krojenia szczególnie ta drewniana), która przypomina kształtem okrąg razem z wyrzeźbionym uchwytem do podtrzymania pizzy.

Zastosowanie

Paletka sprawdza się, kiedy potrzebujesz jej nie tylko do robienia ciasta, ale też przy pieczeniu. Sprawdza się przy przyrządzaniu pizzy (serem, grzybami lub innymi dodatkami), jak również przy wkładaniu i wyciąganiu z pieca lub z piekarnika gorącej pizzy. Dodam, że do nagrzanego, dużego pieca przeznaczonego wyłącznie dla pizzy w dużej gastronomii przyda się bardziej ta metalowa łopatka. Mimo wszytko drewniana, także dobrze się sprawdza.

Którą więc wybrać? Metalową czy drewnianą?

Tak więc łopatka może być albo drewniana, ale ta powszechniejsza jest metalowa, która przybiera specjalny taki kształt, aby w trakcie podnoszenia jej pizza nie wyślizgnęła się i nie spadła. Mogą być małe i duże łopatki. Kup taką, która będzie ci bardziej odpowiadała i która będzie dostosowana bardziej do twoich własnych potrzeb oraz upodobań.