Kuchenka elektryczna – zalety i wady

kuchenka elektryczna

Kuchenka elektryczna sprawdza się, kiedy chcesz uniknąć robienia specjalnych instalacji w swoim domu (jak w przypadku kuchenki gazowej). To unikalny sposób dla wygodnych ludzi, którzy z jednej strony chcą zachować odpowiedni kształt tradycyjnej kuchenki (nie jak w przypadku kuchenki indukcyjnej).

Działanie kuchenki elektrycznej

W tej kuchence pod wpływem prądu nagrzewa się płyta ceramiczna i w taki sposób możesz sobie coś na niej ugotować, upichcić. Jest to tańsza wersja kuchenek, na pewno tańsza od kuchenki gazowej (która potrzebuje wykonania pewnych instalacji). Kuchenka jak sama nazwa wskazuje, podobnie jak kuchenka indukcyjna działa poprzez włączenie kabla do prądu.

Zalety i wady takiej kuchenki

Na takiej kuchence dania stosunkowo szybko gotują się w porównaniu do innych kuchenek. Plusem jest więc zaoszczędzony czas na ugotowaniu jedzenia. Jeśli chodzi o wygląd, jest bardzo podobny do kuchenki gazowej – ma jednak zamiast palników gazowych płytę oraz jeden podstawowy kabel. Wadą kuchenki może być fakt, że trzeba chwilę czekać, aż płyta się nagrzeje. Podczas gotowania garnki przypalają się mniej, a utrzymanie w czystości kuchenki ceramicznej jest dużo łatwiejsze.

Wybierz sam

Na którą więc kuchenkę postawić? To przede wszystkim zależy od tego, jaki masz dom. Jeśli nie lubisz instalacji, kochasz nowoczesność, prostotę oraz szybkość – wybierz kuchenkę indukcyjną. Jeśli zależy ci przede wszystkim na cenie oraz łatwym zamontowaniu – postaw na kuchenkę elektryczną.